Wegdromen in virtueel Venetië in Londen

Canaletto’s Stadsgezicht met Dogenpaleis en San Marcoplein, rond 1733, nu te zien in Buckingham Palace

In mijn optiek is Venetië de mooiste stad van Italië en daarmee ook de mooiste stad ter wereld. La Serenissima heeft het echter zwaar te verduren. Terwijl het aantal Venetianen steeds verder terugloopt en nu minder dan 55.000 bedraagt, wordt de stad jaarlijks door zo’n 30 miljoen toeristen bezocht. Die worden veelal aangevoerd door megagrote cruiseschepen. Eenmaal aangemeerd bij het centrum zwermen de bezoekers uit op een manier die het meest doet denken een Bijbelse sprinkhanenplaag.

Tegenwoordig kunnen immense cruiseschepen aanmeren in Venetië

Dat deze vorm van toerisme niet duurzaam is, en Venetië en de prachtige lagune waarin het ligt binnen zeer afzienbare tijd definitief de das om zal doen, is een inzicht dat geen kennis van de hogere wiskunde vereist. Om die reden uitte de Unesco in 2015 het dreigement om de stad bij wijze van strafmaatregel op zijn lijst van World Heritage in Danger te zetten. Dat is normaliter een kwalificatie die gebruikt wordt voor werelderfgoed in oorlogsgebieden.

In tegenstelling tot het stadsbestuur verzet de lokale bevolking zich hevig tegen deze reuzen

Na veel verder getouwtrek ging de Unesco echter begin dit jaar toch door de knieën. Er werd besloten om het Venetiaanse stadbestuur twee jaar respijt te geven om de zaken op orde te brengen. Of dat iets zal gaan uitmaken, blijft overigens ook deze keer weer de grote vraag.

Canaletto and the Art of Venice is te zien tot 12 november 2017 in Buckingham Palace

Wilt u dit jaar eens Venetiaans wegdromen zonder de stad zelf te hoeven belasten? Dat kan in Londen, want in The Queen’s Gallery in Buckingham Palace is tot 12 November 2017 de tentoonstelling Canaletto and the Art of Venice te zien. Met behulp van een mooie selectie stadsgezichten van de hand van Canaletto zelf en een heel reeks schilderijen van minder bekende tijdgenoten geeft deze tentoonstelling een goed beeld van het leven in Venetië in de 18e eeuw.

 Canaletto (1697-1768)

Dat veel van Canaletto’s schilderijen in Engeland terecht zijn gekomen, is een gevolg van de verzamelwoede van Joseph Smith, destijds de Britse consul in Venetië. Later verkocht hij zijn collectie door aan de Engelse koning George III, met als gevolg dat de grootste en mooiste collectie Canaletto’s zich nu nog altijd in Britse koninklijke handen bevindt.

Canaletto’s werk in de Queen’s Gallery

Ook de Engelse royals moeten in het mistige Londen vaak hebben weggedroomd bij al dit moois. Canaletto is namelijk de ongeëvenaarde meester in het visueel dramatiseren van wat Venetië zo uniek maakt: het altijd weer opnieuw fascinerende samenspel tussen water, lucht en architectuur.

Wil je deze tentoonstelling bezoeken? Bekijk dan alvast het volgende filmpje: