Lucy kwam echt uit de sky vallen

Lucy

Een van de beroemdste van onze verre voorouders was Lucy. Ze wordt wel de grootmoeder van alle mensen genoemd. Lucy was een mensachtige die iets meer dan drie miljoen jaar geleden leefde in het bos -en savanne landschap dat destijds het noorden van Ethiopië bedekte.

Van een afstand zag Lucy er net zo uit als wij. Ze liep op twee benen, met opgeheven hoofd en met haar armen langs haar zij. Van dichterbij bezien waren er echter ook de nodige verschillen. Lucy was nauwelijks meer dan een meter lang. Qua lichaamsbeharing en schedel leek ze meer op een chimpansee dan op de moderne mens.

vergelijk

Lucy in vergelijk met de chimpansee en de moderne mens

Uiteraard is Lucy niet haar eigenlijke naam. Toen haar versteende botresten in 1974 bij toeval werden gevonden, luisterden de ontdekkers vaak naar een cassettebandje met daarop het liedje Lucy in the Sky with Diamonds van de Beatles. Daardoor ontstond het idee haar niet aan te duiden met haar wetenschappelijke soortnaam — Australopithecus afarensis — maar met een meer persoonlijke naam, waardoor ze meteen een eigen gezicht kreeg.

skelet

Resten van Lucy

De afgelopen jaren is Lucy steeds bekender geworden, met name in Amerika. Ondanks de kwetsbare staat van haar overblijfselen, reisden die tussen 2007 en 2013 in de VS van museum naar museum. Inmiddels is de Ethiopische regering tot het inzicht gekomen dat dit geen goed idee is. Tegenwoordig liggen Lucy’s resten veilig opgeborgen in een kluis, vlak bij de plek waar ze werd teruggevonden.

kaart

Vindplaats van Lucy

Daarmee is Lucy echter nog geenszins uit de openbaarheid verdwenen. Een paar weken geleden werden de resultaten gepubliceerd van een CT-scan met bijbehorende orthopedisch-chirurgische studie. Het resultaat: de scheurtjes in Lucy’s bot zouden erop duiden dat zij om het leven is gekomen door een val uit een boom.

Volgens die theorie zou ze van een hoogte van 10 meter en met een snelheid van 60 kilometer ter aarde gestort zijn. Daarbij zou ze haar armen hebben uitgestrekt om haar val te breken.Kennelijk liep Lucy, die op 15-jarige leeftijd stierf, dus niet alleen maar op twee benen rond. Ook kon ze met haar lange, sterke armen nog altijd goed het gebladerte in klimmen.

scan

Resten van Lucy

Wilt u zelf haar botmateriaal eens wat beter bekijken? Dat kan, mits u over een goede 3D-printer beschikt. Een scan van de botten van Lucy is namelijk beschikbaar op https://elucy.org. Een geweldig initiatief, want het betekent dat iedereen vanaf nu vrijelijk kan beschikken over een fascinerend stukje menselijke geschiedenis.

Meer zien over hoe Lucy gevonden werd? Kijk dan naar dit filmpje: