Duiken naar de oudheid in Baiae

Beeld in de villa van keizer Claudius in Baiae, vondst: Archeologisch onderwaterpark, Bacoli, Italië

Wilt u deze zomer iets bijzonders doen en houdt u van duiken? Dan heeft Italië misschien wel de perfecte bestemming voor u in petto.

De baai van Napels omstreeks 79 n. Chr.

De Golf van Napels staat bekend om zijn talloze archeologische resten. Pompei, Herculaneum, Oplontis, Stabiae: het zijn allemaal oude Romeinse nederzettingen die bij de uitbarsting van de Vesuvius in 79 n. Chr. bedolven raakten en zo voor het nageslacht bewaard bleven. En dan is er natuurlijk nog het archeologisch museum in Napels, waar veel vondsten tentoongesteld staan en dat qua collectie misschien wel het mooiste archeologische museum ter wereld is.

Onderwater vinden spookachtige confrontaties met het verleden plaats

Er is echter nog een opgraving die de moeite waard is. Tenminste, als u bereid bent uw duikuitrusting aan te trekken, en dat zijn de resten van Baiae. Die plek ligt aan de noordkant van de golf van Napels, in een vulkanisch zeer actief gebied dat bekend staat als de Campi Flegrei, op de plek van het huidige plaatsje Bacoli.

Reconstructie van het antieke Baiae

Met name vanaf de eerste eeuw v.Chr. was Baiae een lustoord voor de superrijken. Uitkijkend over de baai van Napels gold dit destijds als de ideale plek om een luxe buitenverblijf te laten bouwen. Zo’n beetje alle Romeinen die ertoe deden, lieten het hier breed hangen: Julius Caesar, Augustus en Nero hadden hier villa’s, net als Hadrianus, die in Baiae overleed.

Zo moeten de villa’s er ongeveer uit hebben gezien

Overigens waren de hoge heren hier niet alleen op zoek naar rust en natuurschoon. In het seizoen werden ook wilde strandfeesten gehouden en daarbij werd uiteraard ook stevig ingenomen. Tweeduizend jaar geleden was Baiae simpelweg ‘the place to be’.Vandaag de dag rest er van die pronkerige villa’s langs de kust nog behoorlijk veel, ondanks het feit dat een deel van het antieke Baiae voor een deel onder water verzonken is. Het toeval wil echter dat tegenwoordig juist daar, op de bodem van de zee dus, de meest fascinerende resten te zien zijn. Als je de diepte induikt, zwem je er tussen de Romeinse beelden door en langs prachtige mozaïeken vloeren. Het is soms net alsof je in het mythische eilandenrijk Atlantis terecht bent gekomen.

Onderwater kom je prachtige mozaïekvloeren tegen 

Daarbij kan de liefhebber ook nog eens kiezen uit verschillende duikbestemmingen die allemaal even interessant zijn. Is uw interesse gewekt? Hier vindt u verdere informatie: http://www.parcoarcheologicosommersodibaia.it/parco.php?id_lingua=en

Meer weten over deze wondere onderwaterwereld? Bekijk de volgende video: