In de voetsporen van Shakespeare

Reconstructie van New Place, het huis van Shakespeare in Stratford-upon-Avon

Kort geleden werd bekend dat de plannen van ‘Brexiteer’ Boris Johnson om een boek te gaan schrijven over Engelands grootste dichter, William Shakespeare, definitief van de baan zijn. Het contrast tussen beide heren kan niet groter zijn: als er iemand is die zich heeft laten leiden door de Europese geschiedenis en die traditie tegelijk ook bepalend heeft gevormd, dan is het wel de dichter die in Engeland kortweg als “the bard” wordt aangeduid.

Shakespeare

In April was het 400 jaar geleden dat Shakespeare stierf, op 52-jarige leeftijd. Dat heeft in Engeland aanleiding gegeven tot het organiseren van veel culturele activiteiten. Websites zoals http://www.shakespeare400.org/ geven een goed overzicht van wat er dezer dagen allemaal te doen is.

Natuurlijk hebben ook de archeologen zich niet onbetuigd gelaten. Afgelopen voorjaar werd er een scan gemaakt van Shakespeare’s graf, in de Holy Trinitiy Church in Stratford-Upon-Avon. Die bevestigde wat al sinds 1794 vermoed wordt, namelijk dat de schedel van Shakespeare ooit gestolen is.

kerk

Het graf van Shakespeare

Interessant zijn verder vooral de opgravingen naar de funderingen van Shakespeare’s huis in Stratford, genaamd New Place, destijds het twee-na grootste huis in die stad. Daarbij blijkt dat Shakespeare zelf een actieve rol speelde om zijn huis zo modern en representatief mogelijk te maken, met grote ramen aan de voorzijde. In de keuken vond men resten van wildgebraad en vis.

NP2

De opgravingen in het huis van Shakespeare

Wilt u de overblijfselen zelf zien? Ook dat kan, in de vorm van een speciale tentoonstelling ter plekke. Voor meer info, zie https://www.shakespeare.org.uk/visit/

Meer zien van de zoektocht naar het graf van Shakespeare? Kijk dan naar dit korte verslag: