De vele gezichten van Jeanne d’Arc

Het museum voor Jeanne d’Arc in Rouen biedt multimediaal spektakel. 

U herinnert zich het verhaal van Jeanne d’Arc, Frankrijks nationale heldin, vast nog wel. Geboren in Domrémy in het noordoosten van Frankrijk, speelde zij als tiener een grote rol van betekenis tijdens de Honderdjarige Oorlog (1337-1453).

Miniatuur van Jeanne D’Arc uit de vijftiende eeuw

Tijdens die oorlog brachten Engelse invasielegers het Franse koningshuis op basis van de tactiek van de verschroeide aarde bijna op de knieën. Maar dankzij Jeanne kreeg het Franse kamp plotseling weer de wind in de zeilen. Op 29 april 1429 verscheen zij voor de poorten van het belegerde Orléans. De Engelsen werden verjaagd en er nam een nieuw elan bezit van de Franse legers. Dertien militaire campagnes volgden, totdat Jeanne op 23 mei 1430 bij Compiègne in Engelse handen viel. Een schijnproces volgde en een jaar later belandde Jeanne in Rouen op de brandstapel. Ze was toen nog maar negentien jaar oud.

Jeanne werd door de Bourgondiërs gevangen genomen die haar daarna uitleverden aan de Engelsen

De stoffelijke resten van Jeanne werden drie keer achter elkaar gecremeerd en de asresten die er toen nog overbleven, werden in de Seine gegooid, om te voorkomen dat er ook maar iets van haar zou overblijven. Toch verdween Jeanne daarmee geenszins uit de collectieve herinnering. Al in 1456 stelde paus Callixtus III dat haar proces ongeldig was geweest en verklaarde haar tot martelaar. In 1803 verklaarde Napoleon haar tot nationaal symbool van Frankrijk.

World Coins - 1803 France - Napoleon - The Monument of Joan of Arc by Augustin Dupré

Bronzen munt geslagen in 1880 ter herdenking van Napoleon’s verheffing van Jeanne tot nationaal symbool in 1803

Maar ook daarmee was nog lang niet alles gezegd. In de loop van de geschiedenis heeft iedereen zijn eigen invulling gegeven aan de betekenis van Jeanne. Voor haar Engelse tijdgenoten was ze de belichaming van de duivel. Voor anderen was ze een ketter, getuige haar mannenkleren en haar korte haar. Voor latere suffragettes was Jeanne weer een echte feministe. Voor de soldaten van het Franse leger is zij de patrones. En voor de aanhangers van het Front National, die zich graag bij haar vele standbeelden laten fotograferen, is zij het symbool van alles wat goed – lees: autochtoon – aan Frankrijk is.

Ook het opperhoofd van het Front National laat zich graag met Jeanne fotograferen

Over de visioenen die Jeanne d’Arc tot haar daden aanzetten, is tot slot ook veel geschreven. Volgens recent onderzoek door twee Italiaanse neurologen leed Jeanne aan epilepsie. U begrijpt het: een vrouw met een visie, daar moet voor sommige Italianen een medische verklaring voor worden gevonden.

De toren in Rouen waar Jeanne gevangen zat

Wilt u deze zomer meer over Jeanne te weten komen? Bezoek dan het Historial Jeanne d’ Arc te Rouen, in het aartsbisschoppelijke paleis, met prachtige animaties en overblijfselen van de ruimte waar ze in 1431 veroordeeld werd.

Wil je ook Rouen en het ‘Historial Jeanne d’ Arc’ bezoeken? Bekijk dan de volgende video: