De idealen van de Founding Fathers

‘Monticello’, het huis van Thomas Jefferson (1772), Charlotteville, Virgina, VS. Jefferson ontwierp zijn huis onder verwijzing naar voorbeelden uit de klassieke Oudheid en de Renaissance

Zoals bekend, leest de 45ste president van de Verenigde Staten niet graag een boek. Van kranten moet hij al helemaal niets hebben. In plaats daarvan kijkt “The Donald” graag televisie. Heel veel televisie. ’s Ochtends als hij wakker wordt, ’s middags als het even kan, en ’s avonds uren achter elkaar.

Veel televisie en daarover twitteren!

Het verschil met eerdere presidenten en met name de Founding Fathers kan dan ook niet groter zijn. Laatstgenoemden—geïnspireerd door de Verlichtingsidealen van rede en tolerantie en verantwoordelijk voor fundamentele waarden zoals verwoord in de Amerikaanse grondwet en de onafhankelijkheidsverklaring—waren juist gepassioneerde lezers. Daarbij lieten ze zich graag inspireren door de geschiedenis van de oude Grieken en Romeinen.

 

De Onafhankelijkheidsverklaring 

De achterliggende reden was overigens puur pragmatisch. Ze deden het, zoals Founding Father John Dickenson het verwoordde, vanuit de overtuiging dat “happy the people who grow wise by the misfortunes of others.” Toch zette hun kennis van de oude geschiedenis de grondleggers van de VS aan tot gedachtengoed waar Amerika terecht altijd trots op is geweest. Het is geen toeval dat het precies die denkbeelden zijn die de ongeletterde Trump nu aan zijn laars lapt.

 

John Dickenson (1732-1808)

Een voorbeeld. De preambule van de onafhankelijkheidsverklaring begint met de nog altijd ijzersterke frase “we hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their creator with certain unalienable rights, that among these are life, liberty, and the pursuit of happiness.”

 

De preambule (inleidende tekst) van de Declaration of Independence

Een dergelijke formulering was onder andere ingegeven door kennis van de Romeinse geschiedenis. In 1765, een jaar voor de aanname van de Declaration of Independence, schreef George Mason: “One of the first signs of the decay and perhaps the primary cause of the destruction of the most flourishing government that ever existed, was the introduction of great numbers of slaves, an evil very pathetically described by Roman historians.”

 

George Mason (1725-1792)

De belangrijkste geschiedenisles betrof echter die der scheiding der machten. In de woorden van John Adams: “If there is one certain truth to be collected from the history of all ages, it is this: That the people’s rights and liberties, and the democratical mixture in a constitution, can never be preserved without a strong executive, or, in other words, without separating the executive power from the legislative.”

 

Trump Tower, ‘The Donald’s’ eigen ‘Domus Aurea’

Thomas Jefferson liet zich zelfs bouwkundig door de Romeinen inspireren. De menselijke maat en rationele verhoudingen die de architectuur van zijn plattelandsvilla kenmerken, zijn bij de gebouwen van Trump uiteraard ver te zoeken. Zo wordt Trump Tower zelfs geafficheerd als gebouw met 68 verdiepingen terwijl het er in werkelijkheid maar 58 zijn.

 

Meer weten over de Thomas Jefferson’s Monticello, bekijk dan het volgende korte filmpje van het Smithsonian Institute: