De gewelddadige hand van de Reconquista

Mezquita of grote moskee van Cordoba, nu Catedral de Nuestra Señora de la Asunción: de moskee is een architectonisch meesterwerk dat rust op 856 zuilen

Stel je bent een advocaat in Barcelona, met een goed lopend kantoor en je hebt ook nog eens een groot gezin, maar je wilt eens een keer wat anders. Wat doe je dan? Dan ga je mooie boeken schrijven. Dat deed de Spaanse jurist Ildefonso Falcones. Inmiddels heeft hij vier dikke pillen op zijn naam staan. Zijn tweede roman, De hand van Fátima, verscheen bij ons in 2010 in een Nederlandse vertaling.

Falcones’ boek ‘De hand van Fátima’

Met zijn 933 pagina’s is het echt een boek voor op vakantie, behalve dan dat deze roman eigenlijk 200 pagina’s te lang is. Daar staat tegenover dat Falcones de lezer via fictieve verhalen op een fascinerend hoofdstuk in de Spaanse geschiedenis trakteert, namelijk de conflicten tussen christenen en moslims die een uitvloeisel waren van de herovering van het Spaanse schiereiland.

De geleidelijke Reconquista van het Iberische schiereiland 

Waar in Spanje onder islamitisch bestuur moslims, joden en christenen vredig hadden samengewoond, leidde die herovering van Spanje door katholieke heersers tot veel geweld en uiteindelijk ook tot de verdrijving van zowel de joodse en de islamitische Spanjaarden. Bij Falcones passeert met name die laatste gebeurtenis uitgebreid de revue.

Karel V

Op het eerste gezicht misschien niet echt ontspannende lectuur voor op vakantie. Maar diegenen die deze zomer in Andalusië op reis zijn, zullen Falcones’ roman weten te waarderen. Hij laat immers duidelijk zien dat het niet de moslims maar juist de christenen waren die de neergang van hoogstaande cultuur in het Spanje van die dagen in gang zetten. Karel V had dat overigens ook toen al door. Naar aanleiding van de kathedraal die de christenen midden in de voormalige moskee van Cordoba hadden geplempt, merkte hij vlijmscherp op: ze hebben iets wat uniek is in de wereld verwoest door er iets in te bouwen dat je in elke stad kan tegenkomen.

Ook een kijkje nemen in Mezquita van Cordoba? Bekijk dan alvast de volgende video!