Carbonara-gate en een banket in Antiochië

Zojuist ontdekte mozaïekvloer te Antiochië, 4e of 5e eeuw n. Chr.

Nederlanders zijn naar mijn ervaring over het algemeen weinig kritisch of assertief wanneer ze uit gaan eten. Vorige week dineerden mijn vrouw en ik bij een bekend restaurant in het centrum van Amsterdam. We hadden haast, dus we bestelden de special van de chef: piepkuiken. Al bij de eerste hap bleek het een diertje te zijn waarvan de droogte deed vermoeden dat dit arme schepsel zijn laatste piep reeds geruime tijd geleden had laten horen. De begeleidende salade hield gelijke tred met het hoofdgerecht. Het groenvoer zag er uit alsof het dertig jaar geleden in de omgeving van Tsjernobyl was geoogst.

Toen wij, in antwoord op de vraag of alles naar wens was, voorzichtig lieten weten dat de maaltijd niet helemaal aan onze verwachtingen voldeed, keek de serversteer ons aan alsof ze door de bliksem was getroffen. ‘De kok maakt het altijd zo,’ was haar verbouwereerde antwoord. De salade ging mee terug naar de keuken, maar toen die terugkwam, nu getooid met verweesde tomaatjes en tot in de perfectie verschroeide croutons, beseften wij dat we een verloren strijd voerden. Als echte Nederlanders kauwden we stoer nog wat door en gingen met honger naar huis.

In mijn geliefde Italië zou zo’n scenario ondenkbaar zijn. Restaurants die hun zaken daar niet op orde hebben, zijn geen lang leven beschoren. In Italië is goed eten een zaak van leven of dood. Vandaar ook de grote opwinding die is ontstaan over wat inmiddels ‘carbonara-gate’ is gaan heten.

Carbo

Spaghetti alla carbonara

Carbonara is een klassiek en goddelijk gerecht uit de Romeinse keuken. Het bestaat uit gebakken blokjes pancetta of guanciale, waaraan spaghetti, pecorino, peper en rauw ei wordt toegevoegd, dat door de hitte van de pasta stolt.

Carbonara mag onder geen beding met farfalle in plaats van spaghetti gemaakt worden, en al helemaal niet als eenpansgerecht. Toen een Franse website vorige week een kort instructie-filmpje voor carbonara van die strekking plaatse, was dit in Italië groot nieuws. Maar het hek ging pas echt van de dam toen bleek dat de Italiaanse pasta-producent Barilla met de Franse website gepartnerd had. Gelukkig hebben zij deze ronduit perverse filmproductie inmiddels weer offline gehaald.

A1

Detail vanuit  mozaïek, met afbeelding van een aanliggend skelet

Dat de Italianen hun culinaire fijngevoeligheid van hun Romeinse voorouders geërfd hebben, blijkt uit een zojuist ontdekte mozaïekvloer in een Romeinse eetkamer in Antiochië, in zuidelijk Turkije. Daarop zien we een skelet bij een banket aanliggen met een wijnamfoor naast zich, en de tekst ‘wees opgewekt, geniet van het leven’. Inderdaad, en dat korte leven verdient lekker eten.

Meer zien over hoe je Carbonara correct klaarmaakt? Kijk dan naar dit filmpje, met de inmiddels erg oud geworden Antonio Carluccio: