Beter goed gekopieerd dan slecht bedacht

Portret van de Carthaagse veldheer Hannibal

Op 2 augustus van het jaar 216 v. Chr. vond in het Zuid-Italiaanse Apulië één van de grote veldslagen plaats uit de geschiedenis: de slag bij Cannae. Bij die veldslag werd een numeriek veel sterker Romeins leger genadeloos in de pan gehakt door de Carthaagse veldheer Hannibal.

In de krijgsgeschiedenis geldt Cannae als klassiek, en mogelijk oudste, voorbeeld van de omsingelingstechniek: vechtend in de frontlinie verleidde Hannibal de Romeinen tot een volledige frontale aanval. Daarop volgde een omsingeling door troepen die Hannibal tot dan toe in reserve had gehouden.

Cannae

De veldslag bij Cannae, met de troepen van Hannibal in het blauw en de Romeinen in het rood

Bij de bloederige slachting die volgde, werden tienduizenden Romeinen met de hand afgemaakt. Het was een traumatische ervaring die de Romeinen nooit meer zouden vergeten. Ter vergelijk: de Romeinen verloren in Cannae meer mensen dan het totale aantal gemitrailleerde Britse doden op de eerste dag van de slag aan de Somme op 1 juli 1916.

Wie in het Apulische plaatsje Canne della battaglia het terrein van de veldslag bezoekt, moet overigens wel over het nodige voorstellingsvermogen beschikken. Afgezien van een klein museum is daar namelijk nu niet veel meer te zien dan vredige landerijen met mooie olijfbomen.

canne-dell-abattaglia2-1

De opgravingen te Canne della battaglia

Degene die toch meer over de veldslag wil weten, kan deze zomer terecht in het nabijgelegen Barletta. Daar is in de ruimtes van het indrukwekkende “castello” op dit moment een tentoonstelling te bewonderen over hoe Hannibal 15 jaar lang in Italië huishield, overigens zonder ooit de Romeinen de definitieve nekslag toe te hebben gebracht.

Bar

Castello van Barletta

Uiteindelijk waren het toch de Romeinen die aan het langste eind trokken. Maar dat geschiedde pas meer dan een decennium later. Toen pas kwamen ze erachter dat ze niets anders hoefden te doen dan Hannibals slimme veldtactieken gewoon te kopiëren.

Meer zien over hoe de slag bij Cannae in zijn werk ging? Kijk dan naar deze korte film: