Antilopen op Santorini

Wandschildering met antilopen uit Akrotiri op Santorini

Er zijn maar weinig plekken in het Mediterrane gebied die kunnen concurreren met het Griekse eiland Santorini (Thera), zowel qua natuurschoon als qua cultureel erfgoed.

Santorini-Greece

Santorini (Thera)

Santorini ligt op de plek waar de Afrikaanse tektonische plaat onder de Euraziatische schuift, met de gebruikelijke gevolgen van dien, namelijk veel vulkanische activiteit. Kenmerkend voor Santorini en de omliggende eilanden is een enorme krater met een diepte van 400 meter en met zeewater gevuld. Die krater is ontstaan tijdens een immense vulkaanuitbarsting van het eiland, ergens in de 17e of 16e eeuw v. Chr.

gr0004b

Luchtfoto van Santorini met in het centrum de caldera / krater, nu gevuld met zeewater

Over de precieze datum van de uitbarsting en de historische gevolgen wordt door onderzoekers tot op de dag van vandaag hevig gediscussieerd. Duidelijk is in ieder geval al wel dat op Santorini zelf de uitbarsting het lot bezegelde van een bloeiende handelsnederzetting.

akro

De opgravringen te Akrotiri

De nederzetting in kwestie, gelegen bij het huidige plaatsje Akrotiri, werd bij die gebeurtenis toegedekt door een dikke as-laag. Het gevolg: het dorp overleefde de tand des tijds op spectaculaire wijze. Huizen met soms wel drie verdiepingen staan nog gewoon overeind. Het is net alsof de toenmalige bewoners, die de uitbarsting overigens zagen aankomen en er op tijd vandoor gingen, ze zojuist hebben verlaten.

schip

Wandschildering met scheepsprocessie te Akrotiri

Het meest bijzonder zijn echter de wandschilderingen. Dat zijn tijdloze meesterwerken, gemaakt door kunstenaars van de creatiefste soort. Afbeeldingen van apen of, zoals hier, antilopen, tonen duidelijk aan waar de welvaart toentertijd vandaan kwam: van een wijd vertakt, internationaal handelsnetwerk dat zich uitstrekte tot ver in Egypte.

Apen

Wandschildering met apen te Akrotiri

Meer zien van de vondsten te Akrotiri? Kijk dan naar dit filmpje, mooie beelden, maar met slaapverwekkende commentaarstem: